7 november 2016

Marsen

Het Haagsch Studenten Schutters Korps “Pro Libertate” loopt elk jaar de Nijmeegse Vierdaagse als militair detachement. Deze 160 km met 10kg bepakking op je rug is niet een uitdaging die veel mensen ongetraind aangekunnen en daarom wordt er het hele jaar door enthousiast gemarst. Inmiddels is er erg veel mars-ervaring binnen de vereniging en zijn de meeste lopers dus goed voorbereid aan de start.

Maar ook voor veel andere activiteiten is het handig om kilometers in je benen te hebben. Zo zijn er elk jaar HSSK teams die aan vaardigheden-wedstrijden meedoen. Deze wedstrijden volgen vaak het ‘carousel’-principe, waarbij er elke zoveel kilometer een post of opdracht is. Dit type wedstrijden worden een stuk leuker als de afstand niet de uitdaging van de dag is.
Vele marsen die gelopen worden, worden door de mars-assessor zelf uitgezet, maar er worden ook een hoop georganiseerde tochten gelopen. Omdat deze tochten dienen als training voor de N4D, gaan de gelopen kilometers langzaamaan omhoog door het jaar heen.

Zelf georganiseerde tochten
Zelf georganiseerde tochten kunnen overal zijn en van alle afstanden. Vaak wordt er in januari of februari begonnen met de eerste kilometers. Deze worden in en rondom Den Haag gelopen. Zo wordt er bijvoorbeeld elk jaar minstens één zogenoemde ‘Pannenkoekentocht’ gelopen, waarbij halverwege wordt geluncht bij het Pannenkoekenhuis midden in Meijendel.
Zelf georganiseerde tochten kunnen ook elders in het land zijn. Heel simpel vanuit Leiden of Delft, ipv Den Haag, maar ook meerdaagse tochten door bijvoorbeeld omgeving van Arnhem of Eindhoven. Bij tochten die verderweg plaats vinden wordt er meestal geprobeerd om ook een aantal historisch-belangrijke plekken aan te doen of de tocht op een andere manier bijzonder te maken.

De Duinenmars

De Duinenmars is een tocht die wordt begin april, georganiseerd door de scouting in Den Haag. Deze tocht loopt door de duinen van Kijkduin. Voor HSSK is deze tocht meestal de eerste dat er in detachement wordt gelopen. In detachement lopen loopt heel anders dan gewoon als een groep mensen en is een belangrijk onderdeel in de training voorafgaand aan de Nijmeegse Vierdaagse.

Buitenlandse tochten
Over de loop der jaren hebben we een hoop buitenlandse tochten ontdekt die een mooie toevoeging zijn aan het trainingsschema. Een deel van deze tochten zijn gevonden via internet, anderen zijn we voor uitgenodigd door bevrienden eenheden, verenigingen en organisaties.

Mohnesee Mars
Eind april wordt er bij de Mohnesee in Duitsland een tocht georganiseerd door het Duitse Reseveristen Verband Mohnesee. Tijdens deze tocht loop je rondom de Mohnesee, een groot meer in Duitsland. De omgeving is erg mooi en de tocht staat bekend als erg gezellig. Wegens hoogteverschillen is de 30km lange tocht bovendien een uitdagende training.

Blankenberge
Blankenberge is een plaats aan de kust bij België. De jaarlijkse tweedaagse-tocht die hier georganiseerd wordt is de IML-tocht van België. Hoewel de omgeving enigsinds te wensen overlaat kan de tocht erg gezellig zijn. Ook tijdens de Nijmeegse Vierdaagse zijn er saaie stukken, dus het trainen in een saaie omgeving is een mentale training. Het feit dat Blankenberge vaak de eerste tweedaagse van het jaar is voegt hier nog een extra schepje bij.

La Marche d’Armee
Elk jaar wordt er rond eind mei/begin juni de tweedaagse van Diekrich gelopen. Deze tocht door de prachtige bergen van Luxemburg is een vast onderdeel van de training. Beide dagen wordt er 40 kilometer gelopen en door de vele hoogteverschillen is het een behoorlijke uitdaging. Over het algemeen wordt gesteld dat als men Diekirch uitloopt, men de Nijmeegse Vierdaagse ook uitloopt.

Overige marsen
Zelfs na de Nijmeegse Vierdaagse houden leden niet op met marsen. Elk jaar zijn er een aantal bikkels die de dodentocht van Bornem lopen. Het doel van deze tocht is 100 kilometer af te leggen in 24 uur, waarbij misschien nog wel de grootste uitdaging op 50 kilometer ligt, waar men door de fabriek van Duvel loopt en gratis bier kan krijgen.
Begin september wordt bij Oosterbeek de Airborne tocht gelopen. Deze Airborne Wandeltocht is een herdenkingstocht in het kader van de Slag om Arnhem in 1944 en loopt langs verschillende historisch relevante locaties en langs de militaire begraafplaats bij Oosterbeek. Deze tocht wordt vaak gezien als een uitgelezen kans om ook minder getrainde lopers mee te slepen voor een gezellig dag en daarom wordt hier vaak maar 15-25 kilometer gelopen.